Heikki Hämähäkki tekee kotia

Heikki Hämähäkki istuu pyöreän, auringon lämmittämän kiven päällä ja odottaa. Sen kilven alla oleva seittikerä on aivan liikkumaton. Seitin pitäisi kyllä jo kohta olla valmista. Seitin valmistuminen kestää aina oman aikansa ja Heikin on vain odotettava valmistumista. Nyt! Nyt tuntuu siltä, että seittihissillä voi laskeutua alas kiven päältä. Heikki Hämähäkki kiinnittää ohuen, juuri ja juuri silmillä nähtävän seitin pään kiven koloon huolellisesti ja alkaa vapauttaa sitä vähitellen samalla, kun sen jalat koskettavat kiven seinämää. Noin, laskeutuminen alas seittihissillä sujuu ja viimein Heikki Hämähäkin jalat koskettavat maata. Maassa ollaan!

Päästyään maahan Heikki Hämähäkki tunnustele jaloillaan metsän pohjaa. Jalat ovat hyvin herkät ja ne osaavat melkein kertoa Heikille, miltä maa jalkojen alla tuntuu. Tuossa kohtaa on sammalta, joka upottaa jalat sammaleen sekaan. Heikki nostaa jalkojaan ja siirtyy eteenpäin. Äkkiä Heikki Hämähäkki ponnahtaa sammaleen päältä ylös, aivan kuin Heikki olisi trampoliinilla. ”Mikä tämä on?” Heikki kiljaisee ja samalla tulee uusi loikkaus. Se kuljettaa Heikki Hämähäkin kannon päälle ja ohuen ohut seitti melkein katkeaa. Seitti on venynyt jo vaikka kuinka pitkäksi ja ainoa mahdollisuus selviytyä on lähettää sähköinen viesti seitin toiseen päähän, jotta se irtoaa. Huh, onneksi seitti irtosi ja seitti kelautui suojaan kilven alle. Heikki Hämähäkin kahdeksan silmää tuijottavat ylöspäin. Heikki näkee, kun lapset juoksevat metsässä ja se pomppiminen johtui siis siitä, että pehmeä sammal jousti lasten jalkojen alla kuin trampoliini, ylös ja alas, ylös ja alas. ”Tänne en voi jäädä.” tuumii Heikki Hämähäkki ja juoksee minkä jaloistaan pääsee.

Viimein Heikki Hämähäkki pysähtyy ja läähättää juoksemisesta. Kun sen hengitys viimein tasaantuu, niin silloin lähestyy tuttu ääni. Pärisee, pärisee, kuuluu samalla, kun kärpänen lennähtää paikalle. Se tiedustelee Heikki Hämähäkiltä: ”Teetkö kotiasi, teetkö kotiasi?” Heikkiä vähän nolottaa kertoa, että se on yrittänyt etsiä kotiaan, mutta ei ole vielä löytänyt sitä. ”Mikset tee sitä itse?” kysyy kärpänen Heikiltä ja päristää saman tien pois Heikin näköpiiristä kauas metsään. Silloin Heikki Hämähäkki ottaa ensimmäisten jalkojen kainalotaskustaan kilven alta pienen Esineen. Tämän Heikki otti mukaan lastenhuoneesta viime hetkellä, kun sen oli sukellettava repun taskuun. Se oli siitä kodista, sieltä lastenhuoneesta. Ja nyt Heikki Hämähäkin pitäisi tehdä oma koti.

Heikki Hämähäkki rapsuttelee kilpeään varovasti seitsemännellä jalallaan. Siihen on jäänyt sammalta ja se pitää irrottaa, koska se tuntui nyt kutittavan Heikin kilpeä. Lopulta kilpi on taas kauniin kiiltävä ja Heikki Hämähäkki voi nauttia auringonpaisteesta kivellä maaten. Esine! ”Missä se Esine on?” Heikki Hämähäkki alkaa tutkia kilven alla olevia taskujaan, jotka ovat siis pienen pieniä liikuttelemalla jalkojaan vuorotellen. Taskut ovat kuin pieniä koteloita, jossa Heikki säilyttää ohjeita. Oikeastaan ohje ei ole mikään paperi tai kirja, vaan se on sellainen sähköinen tunne siitä, mitä pitää tehdä. Heikki Hämähäkillä on niitä monta sähköistä koteloa taskuissaan, jotka voi ottaa kilven alta teko-ohjeeksi. Mutta tämä lastenhuoneesta mukaan saatu Esine on ihan erilainen, siksi se on tärkeä.

Heikki Hämähäkki unohtaa Esineen ja alkaa tutkia kodin rakentamisen ohjetta, jonka se otti kotelotaskustaan esille. Ensimmäiseksi Heikki varmistaa, että seittikerä on tullut valmiiksi. Sitten Heikki Hämähäkki katselee ympärilleen ja etsii tukevaa oksaa. Se näkee kauniin, kiemurtelevan ja tuulessa vaimeasti keinuvan oksan ja kiinnittää seitin pään tukevasti oksaan. Se hyppää seuraavaksi lähimmälle oksalle ja kiinnittää seitin pään siihen. Nyt on katsottava tukeva kohta, koska Heikin pitäisi kääntyä kohti sitä paikkaa, johon kiinnitettiin seitin pää. Siis sinne ja taas ollaan samassa paikassa. Tässä ollaan ympyrässä. Se ei vielä riitä, nyt pitää ottaa pitkä loikka kaikilla kahdeksalla jalalla ja lentää siiman varassa kauempana olevaan oksaan. Kiinnittää ohuen seittilangan pää uuteen oksaan ja jatka hyppelyä oksalta oksalle, kunnes palataan aloituskohtaan. On varottava tuulenpuuskaa, koska se voi lennättää Heikki Hämähäkin kauas oksasta. Heikki varoo, ja pääsee aloituskohtaan, josta rakentuu vähitellen tarkasti kudottu hämähäkin verkko.

Tuulenpuuska viuhuu Heikki Hämähäkin yläpuolella ja se tarttuu tiukemmin verkkoonsa. Verkko heiluu tuulessa hurjaa vauhtia edes takaisin. Sitten Heikin kilpeen osuu vesipisara ja toinen ja lisää vesipisaroita. Heikki Hämähäkki katsoo ylöspäin ja samalla hetkellä vettä alkaa ryöpytä taivaalta täydellä voimalla. Heikki Hämähäkki irrottautuu verkostaan ja lähtee kiitämään kohti isoa kantoa, jonka se oli nähnyt katsellessaan verkostaan metsää. Se ottaa kilpensä alta Esineen ja menee sen alle käpristäen jalkansa ympärilleen. Turvassa sateelta Esineen sisällä: Heikki Hämähäkillä on seittinsä ja verkkonsa lisäksi koti, jota se voi kuljettaa mukanaan.

Tarina : Mervi Mäkelä

Liikutaan, leikitään ja rakennetaan ulkona kotia Heikki Hämähäkille

Lapselle on luontaista liikkuminen. Useimmiten lapset juoksevat paikasta toiseen, vaikka ei olisi kiire mihinkään. Riittävä fyysinen aktiivisuus on tärkeää lapsen terveelle kasvulle, kehitykselle ja oppimiselle sekä lapsen hyvinvoinnille. Lapset iloitsevat liikkumisesta eri tavoilla, kävellen, juosten, kiipeillen ja hyppien. Näillä tavoilla lasten taidot edistyvät kokonaisvaltaisesti ja lapsi saa käsityksen itsestään osaavana ihmisenä. Se lisäksi hänellä on mahdollisuus osallistua toimintaan yhdessä toisten lasten kanssa. Liikunnan avulla lapset harjoittelevat sosiaalisia taitoja, kuten vuorovaikutusta ja itsesäätelyä: leikeissä ja liikunnassa ollaan lähellä toista lasta. Lapset oppivat ottamaan huomioon kaverin mielipiteitä ja tunteita sekä huomaamaan, miten liikutaan ja toimitaan yhdessä.

Monipuoliset liikunnan muodot vahvistavat lasten kehonhallintaa ja motorisia taitoja. Liikunnan avulla lapsi oppii hallitsemaan kehoaan ja hyväksymään esimerkiksi liikunnasta aiheutuvan hengästymisen luonnollisena osana hyvinvointia. Tasapainoilu ja välineiden käyttö edistävät lapsen taitoja sekä innostavat kokemaan liikunnan iloa. Lasten luontainen liikkuminen sisällä ja ulkona luovat merkityksen liikunnasta saatavalle ILOlle.

I – innostakaa lapsia liikkumaan monipuolisesti ja kokemaan liikunnan iloa yhdessä.

L – liikkukaa ja leikkikää ulkona niin aurinkoisina kuin sateisinakin päivinä.

O – ottakaa eväät mukaan ja lähtekää yhdessä retkelle.

”Hämä hämä häkki kiipes langalle, tuli sade rankka, hämähäkin vei.

Aurinko armas kuivas satehen, hämä hämä häkki kiipes uudelleen.

Aurinko ihanasti lämmittää ja tämä laulu Heikkiä piristää.

Lähtekää ulos juoksujalkaa, siellä kivat leikit alkaa.”

Leikkikää ulkona yhdessä

  • SEURAA JOHTAJAA -LEIKKIÄ

Vuorotellen jokainen kulkee jonon edessä Johtajana ja kaikki toiset seuraavat häntä. Johtaja valitsee reitin ja tavan, millä jonossa kuljetaan. Jono voi liikkua hitaasti kyykyssä, vauhdikkaasti juosten ja samalla kiemurrellen ulkona olevien puiden tai esteiden ympäri kiipeillen ylös ja alas joko kiipeilytelineissä tai luonnonmäessä.

  • KAPTEENI KÄSKEE -LEIKKIÄ

Yksi leikkijöistä on kapteeni, joka käskee. Kun hän sanoo, että ”Kapteeni käskee, hyppikää!”, niin silloin kaikki leikkijät hyppivät. Kun hän sanoo, että ”Kapteeni käskee, lopettakaa!”, niin silloin leikkijät lopettavat hyppimisen. Mutta jos Kapteeni sanookin, että ”Perämies käskee, taputtakaa!” tai sanoo vaan ”Pyörikää!”, niin silloin leikkijät eivät tottele Kapteenia, eivätkä tee mitään. Sitten on aika vaihtaa Kapteenia.

  • JOKA KODIN PIHATYÖT

Ottakaa lapset mukaan pihatöihin haravoimaan tai keräämään vaikka risuja.

Rakentakaa ulkona oma koti Heikki  Hämähäkille

  • millaisen pesän Heikki Hämähäkki haluaisi? Mitä materiaaleja omasta pihasta tai lähimetsästä löytyy? Voisiko pesän rakentaa puun juurelle tai hiekkalaatikon kulmaan?
  • montako hämähäkinverkkoa ulkona löydätte?

https://neuvokasperhe.fi/liikkuminen/perheliikunta-ulkona/pihaleikkeja-lasten-kanssa

Teksti: Minna Saijonkivi, Päivi Vartola

Saavutettavuusseloste